hARi InI

Free Blog Content

Mai La Kita Sembang2






Stok Arnab Untuk Dijual
Buat masa ni blom ada stok untuk dijualbeli. tunggu kalo ada usha kat sini jer...

Kenapa TUPPERWARE?
-bermutu
-tahan lama
-bebas toksik
-selamat

Dapatkan barangan bermutu dari jenama TUPPERWARE dari kami, 019-2243423
Digital Printing / fast print / offset print Photocopy/Graphic design/Web Design/Powerpoint Presentation/Computer hardware/ software/Office Equipment/Computer consumables/Type setting / printing,Laminate / binding / print / scan / fax Banner / bunting / streamers/Premium Gifts/Business card/ rubberstamp/Wedding card.

www.redonetech.wordpress.com

IKLAN LAIN
Produk makanan kesihatan dan Kecantikan.

www.primaalliance.blogspot.com

Susu Kambing Plus Collagen. Minuman untuk kesihatan dan kecantikan.Produk Bermutu dan Halal edaran Prima Alliance Network

projek overview
Saturday, March 14, 2009


cahaya matahari sebelah kiri kandang

arnab jantan hyper aktif

arnab betina aktif

kedudukan kandang dengan kandang kuarantin

kandang kuarantin

view lebih besar (bumbung pakai plastic tebal)

view luas 2 (dari pagar rumah sebelah)



atas permintaan dan mengharapkan penilaian pakar2..aku uploadkan gambar kandang dan keadaan sekeliling. mungkinkah surounding area x berapa sesuai sehingga 3 ekor arnab 1st batch aku dihinggapi kurap??..harap sesiapa yang tau tolong bagi advice skit....TQ all
posted by MYkampage @ 12:42 AM  
6 Comments:
  • At March 14, 2009 at 2:08 AM, OpenID lazzybunny said…

    Kurap.. nie mungkin kena gigit nyamuk kot.. sebab saya pernah tengok memberkat kampung lah ... arnab dia berkurap teruk lebih lebih lagi dekat telinga...sebab kena gigit nyamuk. Paling teruk kalau arnab tu masih muda. Member tuu letak minyak gamat aje.. then lepas tuu dia letak jaring supaya nyamuk tak boleh masuk ke dalam reban arnab.KAlau tak ada pasang jaring dia pasangkan ubat nyamuk lingkaran tuu... tapi letak ditempat selamat lah

     
  • At March 14, 2009 at 2:21 AM, OpenID lazzybunny said…

    cubalah bawa ke vet.. sebab nampak macam dah teruk semua dah berjangkit tuu. dah jadi wabak pulak. Kesian arnab tuu.. cantik tu kalau dijaga.

     
  • At March 14, 2009 at 2:31 AM, Blogger iceburn said…

    secara pandangan belom matang aku la, cuba ko hapuskan semak-samun bawah kandang, sekitar kawasan tu, mungkin ada benar apa yang sedari azian kata, nyamuk mungkin penyebab, satu lagi mungkin pembiakan hama dan microb2 tak berguna akibat dari sistem perkumbahan yang tidak baik, dah ada longkang tu, kira okie la kalau terus salirkan ke dalam longkang, cari alternatif dengan buat leluncur tahi terus ke longkang. kalau nak kumpul buat baja pon, boleh letak jaring dawai dalam longkang, sekat tahi tapi air kencing jalan. air kencing nih antara medium bahaya yang boleh menyebabkan penyakit2 kronik kat arnab, kandungan ammonia dalam air kencing arnab sangat tinggi, nanti kalau tak diselenggara dengan baik, mungkin membolehkan arnab dihinggapi keradangan paru2.

    arah matahari terbit belah mana? kalau boleh cuba try alih kandang muka depan menghadap matahari terbit, bagi hama2 dalam kandang kurang sikit.

     
  • At March 14, 2009 at 9:59 AM, OpenID thefluffies said…

    Kawan...
    Nasihat saya, bawak semua rabbit awak tu dapatkan rawatan di vet.

    Anjing yang berkurap teruk satu badan pun kalo dapat rawatan, sekali cucuk je dah cantik, inikan pulak arnab yang comel tuh :(

    Jangan expose arnab2 awak pada cahaya matahari. Boleh menyebab heat-stroke. Tak pasal2 mati sebab heat-stroke pulak.

    Malam2 dan bila hujan tu tutupla hutch tu dengan kanvas, jangan bagi basah. Bakteria mudah membiak di persekitaran lembap dan kotor.

    Cuci bekas makanan dan minuman diorang dan gantikan dengan air bersih at least sekali sehari.

    Asingkan arnab2 tu ke sangkar ain buat sementara waktu. Dan cuba spray the whole cage dengan Frontline. Biar 2-3 hari before masukkan arnab2 tu ke kandang tu semula..

    Please take some advise, or u will end up lose all ur rabbits..

     
  • At March 14, 2009 at 11:23 AM, OpenID thefluffies said…

    Semak samun tu takyah tebang2... panggil je arnab2 sifu u tu tolong makan semua semak samun tu.. cepat sikit gemuk. Dan terang sikit semak samun tuh.. salah satu gak cara nak menjimatkan kos tuh.. Tak gitu?

     
  • At March 15, 2009 at 2:35 AM, Blogger iceburn said…

    Nih dari bro.joe

    Untuk kampage mengimprovekan kandang2 anda agar backyard rabbitry tak terus dikecam....hehe.

    1-Model atapnya boleh kena tempias. Tidak baik untuk rabbit.
    2-Rumput keliling dah bawah kandang mesti diracun...jangan racun arnab ok.
    3-Kalu boleh simen bahagian bawah kandang agar mudah dibersihkan. Jgn tiru sesetengah pengusaha yg membiarkan najis berlambakan dibawah reban...tidak baik untuk rabbit dan tidak baik juga utk manusia.
    4-Dapatkan bekas minum jenis botol atau nozzle agar menghindarkan pencemaran.
    5-Tinggikan lagi kandang itu (Letak batu alas).
    6-Papan dalam kandang itu boleh mengundang hama bila kena najis.

    Buat masa ini cuba imporove dulu 6 point tersebut. Kalu ada modal...lebih cepat lebih baik.

     
Post a Comment
<< Home
 
'Create
Aku Ler Nih

Name: MYkampage
Home: Sungai Petani, Kuala Ketil, Kedah, Malaysia
About Me: Sedang belajar menternak arnab....
See my complete profile
Cerita yang baru
Arkib Blog
GeNg ArNaB
Template by

Blogger Templates

BLOGGER

Tetamu
widgeo.net